יום ראשון, 18 בספטמבר 2016

כמה טיפ נהוג לתת במדינות שונות?



כמה לתת טיפ?

 


בכל נסיעה לארץ זרה חוזרת ההתלבטות: כמה לתת טיפ?. לכל מדינה ולכל תרבות כללים משלה ולעיתים מה שנתפס אצלנו כנדיבות ורוחב לב ייתפס אצל המקומי כעלבון, ולהיפך, לעיתים סכומים שנראים לנו נדיבים ייתפסו כנמוכים אצל המקומיים.
במדינות רבות בעולם נהוג לגלם את מחיר השרות בחשבון וכל תוספת היא מיותרת.
יש נותני שרות רבים שאנחנו מתלבטים לגבי מתן טיפ וכמה עבורם: מדריכים בטיולים וסיורים, בל בוי במלון, חדרנית, וכמובן במסעדות ופאבים. ניסיתי לעשות סדר בעניין הזה ובכל זאת אני ממליצה לפני היציאה לטיול ביעד מסוים לברר ספציפית מה נהוג שם (בעיקר אם הוא לא מופיע ברשימה שלי)


צפון אמריקה
בארה"ב ובקנדה מקובל לתת במסעדות ובפאבים טיפ שנע בין 10% ל15% מהחשבון. כמו כן, מקובל מאד בארה"ב לתת לנהג המונית טיפ של לפחות 15% מסכום הנסיעה. טיפים נמוכים של כמה דולרים בודדים מקובלים גם בקרב נותני שירות כמו חדרנים למיניהם, בייבי סיטרים וחדרניות. במדינות אלו לטיפ אין קשר לאיכות השירות ונהוג להעניק אותו גם כשמקבלים שירות גרוע (קצת בדומה לישראל)


דרום אמריקה
בברזיל  דמי השירות לא נכללים בחשבון, לכן מקובל לתת טיפ אם היה שירות סביר. הטיפ גם כאן יהיה לרוב עד 10% מהחשבון.
 בקולומביה לא ידרשו מכם לשלם טיפ מאחר וזה לא נהוד, אך התיירות המתפתחת במדינה הביאה איתה ציפייה לקבלת טיפ מתיירים. קחו זאת בחשבון והוסיפו טיפ של 10% בערך.
בבוליביה ובפרגוואי דמי השירות מגולמים בתוך החשבון עצמו, כך שבאופן כללי אין צורך לתת טיפ. אם קיבלתם שירות טוב הם ישמחו לקבל מכם 5-10% טיפ או אפילו רק לעגל למעלה את החשבון.
בארגנטינה יש תודעת שירות מפותחת מאד ואין ציפייה מתייר שישאיר אפילו טיפ קטנטן, בהנחה שהוא לא קיבל שירות טוב. אם קיבלתם שירות טוב - טיפ בגובה מקסימלי של 10% יתקבל יפה. במקומות קצת יותר מערביים בארגנטינה יש דמי שירות בתוך החשבון, אך הם לרוב נמוכים מאד.

אירופה
אירופה מורכבת כמובן ממדינות רבות ותרבויות שונות מאוד זו מזו, גם בהיבט הכלכלי שלהן. במדינות מזרח אירופה נהוג להצניע את מתן הטיפ וגם ככה הוא אינו מורכב מאחוז מסוים מהחשבון ויהיה 1-2 יורו.  במדינות מערב ומרכז אירופה נהוג לתת טיפ, אך הוא יהיה נמוך למדי ולא תמיד קשור לסכום הנקוב בחשבון. סכום של שני יורו מקובל כטיפ בכל אירופה ללא קשר לחשבון עצמו, משום שלרוב דמי השירות כבר נכללים בתוכו. הגרמנים וההונגרים קצת יותר פתוחים בנוגע לקבלת טיפים גבוהים יותר. באירלנד ובבלגיה לא נהוג כלל לתת טיפ והוא יהיה כלול תמיד בחשבון, במקום זאת, אפשר לבצע עיגול של הסכום - אם קיבלתם לדוגמה סכום של 9.6 יורו, אפשר לעגל אותו כלפי מעלה לעשר יורו.

אסיה

בסין וביפן לא מקובל להשאיר טיפ,  ביפן יהיו נותני שירות שאפילו יעלבו מכך. בסין נותנים טיפ אך ורק למדריך התיירים או לנהג של אוטובוס התיירים ולא מעבר לכך.
 יוצאת דופן היא הונג קונגהמערבית יותר. שם מומלץ להשאיר טיפ כפי שהייתם עושים בארץ.
בהודומקובל שלא להשאיר טיפ כל עוד אתם נמצאים באזורים העניים יותר של היבשת, או שאתם נמצאים במקומות השייכים למעמד הביניים. עם זאת, אם תגיעו למקומות של המעמד הגבוה ההודי (מה שהוא מערבי פשוט בסטנדרטים של הישראלים), מקובל מאד להשאיר טיפ בסכומים הזהים לאלו הנהוגים בארץ. טיפים אפשר לתת במקרה זה במסעדות, במרכזי ספא וכן לנותני שירות כמו חדרנים ונהגי מונית.


הנה הטיפים שנהוג להשאיר במסעדות ברחבי העולם:
ארה"ב וקנדה: 10-15%
אנגליה, פורטוגל, גרמניה, טורקיה והונגריה: 10%
רוסיה: 10-15%
צרפת, איטליה, ספרד, אוסטריה, צ'כיה, סקנדינביה: הטיפ בד"כ נכלל בחשבון (מומלץ לבדוק בחשבון)
ארגנטינה: 10%
צ'ילה, פרו, קוסטה ריקה ואקוודור: 15% (ד"כ כבר כלולים בחשבון-תבדקו)
סין, יפן, וייטנאם, תאילנד: לא נהוג להשאיר טיפ
הודו: 5-10%
הונג-קונג: 10%
סינגפור ומלזיה: 10%
מדינות אפריקה: 10%
אוסטרליה, ניו זילנד: לא נהוג להשאיר טיפ

מיה כרמי דרור (C)




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה